Cliënte in het zonnetje
Vrouw ineengedoken

Rouw en Verlies

Vaak denken we bij Rouw en Verlies aan het verlies van een dierbare, echter kan dit thema zoveel meer bij ons teweeg brengen. Onbewust kan dit zoveel effect hebben op ons dagelijks leven. Zou je graag meer willen weten over dit thema? Lees dan verder...

Geïnspireerd door cliënten vanuit de praktijk

Bijna dagelijks heb ik te maken met het thema Rouw en Verlies in mijn praktijk. Onderdeel van mijn sessies is een stuk coaching. Bij het stellen van een aantal vragen komt vaak dit onderwerp maar voren. De cliënt zelf is zich het meestal niet bewust. Als het met een overlijden van een dierbare te maken heeft dan is het meestal duidelijk. Rouwen mag dan plaatsvinden en wordt als 'normaal' beschouwd. Als in het coaching gesprek naar voren komt dat er afscheid van een woonplek heeft plaatsgevonden, denk hierbij aan een verhuizing dan is dit minder 'normaal' of is men het zich niet bewust dat dit ook rouw met zich mee kan brengen.

Voor iedereen heeft rouwen zijn eigen individuele tijd...

Wat kun je onder verlies verstaan?

Verlies is niet alleen het verlies door overlijden van een dierbare maar bij verlies kun je ook denken aan: een (echt)scheiding, geen contact meer hebben met een ouder of kind of een vriend(in), een ontslag, een miskraam, een ouder die niet emotioneel beschikbaar was in je kindertijd, of jezelf kwijt zijn door bijvoorbeeld een burnout, overspannen zijn.

Hoe kun je omgaan met verlies?

Door eenvoudig gezegd te rouwen en dit proces is voor iedereen anders. De tijd die hiervoor staat is geen vast gegeven. Wat ik regelmatig heb gehoord is: "boek dicht en weer verder" of "ach...ik heb het een plekje gegeven". Dit kan wellicht een bescherming zijn voor je op dat moment maar je slaat een stuk over. Op een onverwachts moment in je leven kan dit verlies geraakt worden. Je kent het vast wel. Je eigen 'weggestopte' emoties door jouw verlies komen weer omhoog door bijvoorbeeld aanwezig te zijn op een begrafenis of een die vriendin gaat scheiden. Er mag bewustwording komen voor het verlies, erkenning en vervolgens het voelen... het voelen van jouw verlies.

Het proces voor rouw en verlies is voor iedereen anders

Hulp bij jouw verlies en rouwproces

Het rouwproces is niet makkelijk, soms loop je vast en heb je hier hulp bij nodig. Ik heb zelf te maken gehad met groot verlies in mijn leven. Zo heb ik mijn moeder jong verloren, mijn vader en mijn jeugdliefde na een scheiding. Daarnaast heb ik rouw- en verlieskunde gehad in mijn opleiding Holistisch therapeut. Met mijn ervaringsdeskundigheid die ik heb opgedaan in de praktijk en de theorie vanuit mijn opleiding kan ik jou helpen bij het rouwproces. Door deze hulp kan het verlies zachter en geheeld worden zodat het jou minder beperkt in het dagelijks leven. Je krijgt meer energie en (weer) zin in het leven ondanks jouw verlies.

Wil jij hier meer over weten of hulp bij jouw proces? Neem dan contact met mij op via het contactformulier op deze site of bel: 06 15101646.

Meer blogs

IMG 20240314 WA0010

Elevanza was bij IMC weekendschool

Zondag 3 maart, heb ik een bijdrage mogen leveren als Holistisch therapeut en Coach aan de leerlingen van IMC weekendschool, lees snel verder wat ik voor deze prachtige leerlingen heb kunnen betekenen...

Screenshot 20230722 134312 Instagram

Vanaf November 2023 Systemisch werk bij Elevanza

Systemisch werk, wat is dit nu eigenlijk? En wat kan dit voor jou betekenen? Wil je hier meer over weten, lees dan verder...

Foto met Cliente Meike

Cliënte in het zonnetje

Onlangs was cliënte Meike bij mij in de praktijk voor een Reiki behandeling. Voor de behandeling waren we in gesprek en hierin vertelde Meike zoiets moois. Met haar goedkeuring mag ik een foto van ons plaatsen met haar eigen tekst en op deze manier Meike in "het zonnetje" zetten. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

Zie ik jou ook op het ROOTZ! Inspire festival?